W kuchni

Pierwsze dania Szymka

Kasza jaglana ze szpinakiem

  • kasza jaglana
  • szpinak
  • jajko
  • czosnek
  • serek Philadelphia

Szpinak wraz z czosnkiem dusimy na patelni, aż zmięknie. Wbijamy jedno jajko, a na koniec dodajemy serek.  Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną (kaszę dokładnie płuczemy, sparzamy wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki, a następnie gotujemy w proporcji wody 2:1). Smacznego!

DSC_6130

__________________________________________________________________

Ryż z soczewicą 

  • brązowy ryż
  • soczewica zielona i/lub czerwona
  • sól
  • masło lub oliwa z oliwek lub olej lniany
  • ugotowane warzywa lub sos pomidorowy

Ryż dokładnie wypłukać i gotować. Po 15 min dodać wypłukaną wcześniej soczewicę (można ją wcześniej namoczyć) i gotować do miękkości. Poczekać, aż lekko przestygnie i dodać masło. Można podawać z dowolnymi warzywami ugotowanymi na parze lub np. z sosem pomidorowym ( pomidory drobno kroimy, gotujemy chwile i blendujemy na gładką masę). Smacznego!

DSC_5552_1

__________________________________________________________________

Placki warzywne 

  • ziemniaki
  • ulubiona wędlina lub kiełbasa
  • marchewka
  • pietruszka
  • groszek, kukurydza
  • natka pietruszki
  • cebula
  • jajko
  • bułka tarta
  • mielone siemię lniane
  • oliwa z oliwek

Warzywa gotujemy na parze. Ziemniaki ugniatamy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, a  wędlinę drobno kroimy. Cebulę przesmażamy na maśle i mieszamy razem z warzywami, bułką tartą i jajkiem. Formujemy małe kotlety i smażymy na oliwie z oliwek. Kotlety możemy również  panierować w siemieniu lnianym. Podajemy np. z pomidorem. Smacznego!

kotlety_warzywne

__________________________________________________________________

Pączki na serku homogenizowanym 

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Coś pysznego – na ostatki 🙂 Wszystkie składniki mieszamy razem. Niewielką łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu kładziemy na ręczniku papierowym do odsączenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

DSC_0622

Pączki na serku homogenizowanym

__________________________________________________________________

Pietruszkowa pierś z indyka

  • pierś z indyka
  • warzywa np. brokuły, kalafior, marchewka
  • natka pietruszki
  • ryż
  • mleko
  • masło

Pierś z indyka namaczamy w mleku. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i wraz z warzywami gotujemy w parowarze. Gotowe polewamy masłem i podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego!

DSC_9670

Pietruszkowa pierś z indyka 🙂

__________________________________________________________________

Zupa z soczewicy

  • soczewica czerwona
  • ziemniaki
  • marchewka
  • seler
  • przecier pomidorowy
  • cebula
  • majeranek
  • oregano suszone
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • masło
  • sól

Ziemniaki i marchewkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy seler i zalewamy wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle i dodajemy do warzyw. Wsypujemy przepłukaną pod zimną wodą soczewicę, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy wszystko razem do miękkości. Pod koniec gotowania wlewamy przecier pomidorowy doprawiamy majerankiem oraz oregano i zagotowujemy jeszcze przez chwilę. Zupa gotowa. Smacznego !

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

__________________________________________________________________

Kotlety pożarskie z kulkami z kaszy jaglanej

  • mięso z piersi indyka
  • jajko
  • bułka namoczona w mleku
  • cebula
  • masło
  • mielone siemię lniane / otręby
  • oliwa z oliwek
  • kasza jaglana
  • kalafior

Mięso mielimy przez maszynkę, a następnie dodajemy żółtko, namoczoną bułkę, startą na tarce cebulę oraz miękkie masło i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do reszty składników. Formujemy małe kotleciki obtaczamy je w siemieniu lnianym lub otrębach i smażymy na oliwie z oliwek. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu, dodajemy masło i formujemy małe kuleczki – dzięki temu dziecko będzie mogło jeść samo ręką. Możemy podawać z ugotowanym kalafiorem, polanym roztopionym masłem. Smacznego!

???

Kotlety pożarskie

__________________________________________________________________

Bananowe placki

  • banan
  • jajko
  • olej kokosowy
  • ewentualnie: mąka kukurydziana i np. jagody goji, żurawina, morele suszone

Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy jajko. Mieszamy na jednolitą masę i smażymy małe placki na oleju kokosowym. Można dodać jagody goji, żurawinę, morele suszone. Placki można smażyć również z dodatkiem mąki np. kukurydzianej. Smacznego!

Bananowe placki

Bananowe placki

__________________________________________________________________

Łosoś z warzywami

  • filet z łososia
  • koperek
  • marchewka
  • cytryna
  • masło

Łososia myjemy, obieramy z łusek, skrapiamy sokiem z cytrynu i posypujemy pokrojonym drobno koperkiem. Wraz z warzywami gotujemy na parze lub zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temperaturze 180°C. Ugotowane marchewki polewamy masełkiem. Szybkie, proste i smaczne:) Smacznego!

DSC_9671

Łosoś z warzywami

__________________________________________________________________

Kotleciki z soczewicy z kaszą jaglaną

  • soczewica zielona
  • kasza jaglana
  • cebula
  • czosnek
  • żurawina
  • żółtko
  • kasza manna
  • płatki owsiane
  • siemię lniane mielone/ otręby
  • oliwa z oliwek
  • masło

Soczewicę płuczemy i moczymy przez ok. godzinę. Płuczemy jeszcze raz i gotujemy w wodzie ok. 20 min. (na szklankę soczewicy – dwie szklanki wody). Dodajemy przesmażoną na maśle cebulę, do tego czosnek przyciśnięty przez praskę, jajko, kaszę mannę i/ lub płatki owsiane do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z otrzymanej masy możemy formować kotleciki lub możemy ją najpierw przemielić przez maszynkę. Kotlety panierujemy w siemieniu lnianym lub otrębach i smażymy na oliwie z oliwek. Kasze jaglaną gotujemy w proporcji 1:2 wody z dodatkiem żurawiny. Gotujemy, aż zmięknie – ok. 20 min. Podajemy z wybranymi warzywami gotowanymi na parze. Smacznego!

Kotleciki z soczewicy z kaszą jaglaną

Kotleciki z soczewicy z kaszą jaglaną

__________________________________________________________________

Makaron razowy ze szpinakiem

  • szpinak
  • czosnek
  • masło
  • jajko
  • jogurt naturalny / śmietana
  • makaron razowy

Szpinak wraz z czosnkiem dusimy na patelni, aż zmięknie. Wbijamy jedno jajko, a na koniec dodajemy masło oraz śmietanę/ jogurt  naturalny. Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego!

Makaron razowy ze szpinakiem

Makaron razowy ze szpinakiem

___________________________________________________________________

Pulpeciki w sosie pomidorowym

  • mięso z piersi indyka (możemy użyć każdego innego, aby urozmaicać dietę)
  • cebula i/lub czosnek
  • bułka namoczona w mleku
  • natka pietruszki lub koperek
  • pomidor
  • bazylia

Mięso pokrojone w kawałki wraz z cebulą, żółtkiem, natką pietruszki i namoczoną bułką wkładamy do blendera i mielimy. Z połączonych składników formujemy małe pulpeciki i gotujemy w garnku z wodą lub parowarze.Sos: cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek lub maśle. Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy, aż zmiękną. Doprawiamy bazylią i ewentualnie czosnkiem.  Całość blendujemy na gładką masę. Pulpeciki wrzucamy do sosu i podajemy np. z makaronem razowym. Smacznego!

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym

___________________________________________________________________

Kotleciki z kuskusem i warzywami

  • mięso z cielęciny (lub każde inne:)
  • warzywa np. marchewka, groszek, kukurydza
  • cebula
  • żółtko
  • pietruszka / koperek
  • bułka namoczona w mleku
  • mielone siemię lniane
  • otręby
  • oliwa z oliwek
  • masło

Mięso pokrojone w kawałki wraz z cebulą, żółtkiem, natką pietruszki i namoczoną bułką wkładamy do blendera i mielimy. Z połączonych składników formujemy małe kotleciki, obtaczamy w siemieniu lnianym lub otrębach i smażymy na oliwie z oliwek. Kuskus zalewamy wrzątkiem w proporcji 1:1, przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aż zmięknie. Marchewkę pokrojoną w plasterki gotujemy wraz z kukurydzą i groszkiem w parowarze. Gotowe warzywa polewamy masłem i posypujemy koperkiem. Smacznego!

Kotleciki z kuskusem i warzywami

Kotleciki z kuskusem i warzywami

___________________________________________________________________

1% dla Szymka
19911_Dybowski_Szymon_2016
Archiwum
Kwiecień 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930